Blog geschreven door Mario Reijne en Jasper Stringa van Stepteam High Level

In de zes jaar sinds Stepteam High Level werd opgericht heeft de Woudenbergse vereniging op meerdere fronten bijgedragen aan de ontwikkeling van de stepsport. De steps zien er heel anders uit dan voorheen, omdat na de wedstrijdsteppers nu ook de grote fabrikanten van steps over de hele wereld het voorbeeld van High Level hebben gevolgd door een groot achterwiel te monteren. De Europese top kwam in 2011 naar Woudenberg om te strijden voor de felbegeerde Europese titels, waardoor er een groot netwerk is opgebouwd met stepliefhebbers uit binnen- en buitenland. Waar er vroeger door veel steppers gesport werd in loszittende shirts en broekjes rijden de wedstrijdrijders inmiddels in snelpakken gemaakt van powerlycra.

In samenwerking met Sport- en Paramedische Centra Geeresteingroep heeft het stepteam de laatste jaren een volgende stap gezet om te professionaliseren. Door core stabiliteitstraining kan de afzet, waar een stepper uiteindelijk de snelheid uit moet halen, veel efficiënter worden gemaakt en met behulp van krachttraining kan ook een krachtigere afzet gerealiseerd worden. Hoewel steppen over het algemeen een sport is waarbij weinig blessures voorkomen kunnen er bij elke sportieve beweging kleine pijntjes optreden. Bij steppen manifesteert zich dit vaak in de spieren in de onderrug. Met behulp van gerichte training om deze spieren te versterken is het aantal klachten drastisch verminderd. Ook op het gebied van rekken en strekken zijn er flinke stappen gezet. Waar dit doorgaans geen deel uitmaakte van de trainingen is dit een standaardonderdeel geworden van elke sessie, waardoor de flexibiliteit verbeterd is. Aangezien er geen boeken bestaan waarin verteld wordt hoe je een steptraining moet uitvoeren kunnen High Level en de Geeresteingroep samen een belangrijke rol vervullen in het opzetten van een verstandig en effectief trainingsregime waarin met behulp van hartslagmeters nuttige informatie gewonnen kan worden. Een aspect hiervan is het indelen van een wedstrijdseizoen. Het stepseizoen kent doorgaans meerdere belangrijke evenementen, zoals een Europees of Wereldkampioenschap en de jaarlijkse nationale kampioenschappen. Juist bij deze wedstrijden zal er gepiekt moeten worden, waardoor de conditie, maar zeker ook de frisheid, optimaal moet zijn.

Bij steppen is de belasting voor gewrichten beperkt vergeleken met veel andere sporten, omdat niet het hele lichaamsgewicht op de enkels en knieën terecht komt. Hierdoor vinden veel mensen in steppen een interessant alternatief voor de wat bekendere sporten. Bijkomend voordeel is dat de calorieverbranding en conditieopbouw erg hoog ligt in verhouding met veel andere duursporten. Om de techniek tot in de puntjes verfijnd te krijgen is begeleiding nodig van een ervaren trainer, maar in principe kan iedereen op een step stappen en wegrijden. De drempel om ermee te beginnen is daardoor laag voor mensen die het eens willen proberen. Met name ook voor deze sportievelingen is er sinds enkele jaren een stepgroep voor mensen die op een recreatieve manier met hun sport bezig willen zijn door een of meerdere keren per week met een gezellige groep te trainen of een mooie tourtocht te rijden. Dit kan variëren van een rit van 30 kilometer tot enorme uitdagingen zoals de stepelfstedentocht waar een afstand van 230 kilometer moet worden overwonnen.

Is de interesse gewekt? Kijk dan eens op www.stepteamhighlevel.nl of vraag aan de medewerkers van de Geeresteingroep naar verdere informatie.