Deze blog is geschreven door Mary Maisan, fitness instructrice Geeresteingroep

De locaties van Geeresteingroep in Woudenberg (SPC Geerestein) en Zeist (SPC Profit) bieden naast Fysiotherapie ook fitness aan, en in Zeist zijn er ook mogelijkheden voor Personal Training.  We werken op beide locaties ook nauw samen met sportverenigingen in de omgeving. Deze blog gaat over de samenwerking met Stepteam High Level in Woudenberg.

Een aantal jaren geleden werd ik gevraagd om de intakes te doen voor Stepteam High Level. Ik moet eerlijk bekennen dat er allerlei beelden door mijn hoofd heen gingen van volwassen mensen op kleine stepjes, maar niets was minder waar. Ik ging de uitdaging aan, niet wetende wat ik kon verwachten.  Wat mij als eerst opviel was dat het stuk voor stuk heel serieuze sporters zijn die alles willen doen om te top te bereiken.  Ik was onder de indruk!

Het doel van High Level is om de winterstop fit door te komen door te fitnessen. Er word geïnventariseerd of er blessures zijn, en fysiotherapeuten Jacqueline Stoel en Sanne Groenen hebben een schema gemaakt met opbouw van kracht en intensiteit, wat aansluit op de belasting die steppen van het lichaam vraagt. Er wordt gekeken naar welke krachten er met steppen op het lichaam losgelaten worden, en deze spieren worden getraind, daarnaast is er aandacht voor coördinatie en uithoudingsvermogen.

Naast  ruim een uur krachttraining volgens hun persoonlijke eigen schema’s, komen we met de hele groep bij elkaar in de oefenzaal om core-stability training te doen. Het medische belang van core-stabiliteitstraining hebben we in een eerdere blog uitgelegd en kan je hier terug lezen.

Steppen is, zoals atletiek, een individuele sport en iedereen is gericht op zijn/haar eigen prestaties. Iets waarvoor ik heel veel respect heb. De leden van High Level gaan serieus om met hun individuele trainingen. Maar daarnaast is de groepsdynamiek binnen de vereniging ook van groot belang! Ze gaan met z’n allen naar evenementen waar een ieder in zijn/haar eigen klasse en categorie presteert.  Dit word doorgezet in de wintertraining op onze praktijk.

Door middel van gezamenlijk  core training, ontstaat een moment van samen zijn met één doel voor ogen en teambuilding; Ondanks de pittige workouts wordt tijdens het trainen ook gelachen!

Na de core training doen we een cooling down door middel van rek- en strekoefeningen. Naast kracht en core training is het soepel houden van de spieren erg belangrijk. Net zoals een warming-up is een cooling down van groot belang om fit te blijven.

Het is voor mij als fitnessinstructrice leuk om sportspecifiek een team te begeleiden, en ik ben trots dat ik een kleine bijdrage kan leveren aan hun topprestaties.

Mary Maissan