Deze blog is geschreven door Vincent Jansen, Fysiotherapeut, Manueel Therapeut en Kiss/Kidd Therapeut.

Hoe verloopt de behandeling van een baby’tje met kiss syndroom?

Aanmelding :
Via de telefoniste meldt zich een moeder met een baby die erg veel huilt; wel 8 uur per etmaal. Het betreft een meisje van 9 weken oud, ik zal haar Sophie noemen, en er was sprake van een langdurige bevalling. Sinds de 3e week is Sophie in toenemende mate onrustig, gaat ze steeds meer huilen en ze slaapt slecht, net als de kersverse ouders. Na van alles proberen is moeder vorige week bij de huisarts geweest en deze gaf een verwijzing tot nader onderzoek door de kindermanueeltherapeut om te kijken of er mogelijk sprake was van HCFS.

HCFS en KISS:
Veel mensen zullen de term KISS en KDD wel herkennen. Sinds 2015 wordt de term KISS en KIDD  vervangen door HCFS. HCFS staat voor Hoog Cervicale Functie Stoornis , hetgeen betekent dat er een stoornis is in de beweeglijkheid van de hoge nekwervels. De stoornis kan veroorzaakt worden door een moeilijke bevalling, een tangverlossing, een keizersnede of door een val bv. van de commode  en veroorzaakt ongemak en een verstoring van de normale beweeglijkheid van de nek met verschillende gevolgen, wanneer u hier meer informatie over wil, kunt u een folder ophalen in de praktijk in Woudenberg.

Binnenkomst:
De moeder ziet er erg vermoeid uit en Sophie ligt scheef in de Bugaboo. Haar hoofdje is naar links gedraaid en de rug is krom als een banaan met een bocht naar links. Sophie trekt vaak aan haar haren rechts achter haar oor en het hoofdje is links aan de achterkant nogal vlak. Borstvoeding geven lukt alleen aan de linker kant, het huilen wordt erger bij aan en uitkleden. Sophie wil niet geknuffeld worden door moeder en wassen is ook een crime.

Onderzoek:
Bij onderzoek blijkt dat er sprake is van HCFS; de bovenste wervel draait niet voldoende naar rechts en het linker armpje kan niet goed opgetild worden en de reflexen zijn verstoord. Moeder geeft na uitleg over de stoornis en de behandeling toestemming tot behandeling.

Behandeling:
De behandeling is een milde vorm van stimuleren van de beweging van de beperkte gewrichtjes, en Sophie ondergaat het onder licht protest waarbij ze haar moeder goed in de gaten houdt. Meteen na de behandeling kan ze haar hoofdje een stuk beter naar rechts draaien en de linker arm gaat weer makkelijk omhoog hetgeen het aankleden al weer een stuk makkelijker maakt.
Over anderhalve week is de volgende controle/behandeling. Sophie ligt vredig slapend bijna recht in de wandelwagen en moeder heeft een lach op haar gezicht; het gaat een stuk beter. Sophie huilt veel minder, drinkt beter ook aan de rechterkant en ze is vrolijk. Sophie heb ik 2 keer behandeld.

Samenwerking met de Kinderfysiostherapeut:
Daarna is Sophie nog door  Melissa, de kinderfysiotherapeute, onderzocht om vast te stellen of er sprake was van een mogelijke indicatie voor helmtherapie gezien de afvlakking van de schedel, dit was echter niet nodig. Melissa informeert de ouders ook over oefeningen om de beweeglijkheid en de reflexen te stimuleren.

Zo werken kinderfysiotherapeute en manueel therapeut samen om een optimaal resultaat te bereiken.