Blog door Stephan Lutjenkossink, Manueel Therapeut

Hardlopen: loop niet te hard van stapel 

Je bent lekker aan het hardlopen en je voelt je goed. De laatste kilometer zet je nog eens aan, maar op dat moment voel je een tik op je kuit. Je kijkt achter je maar je ziet niemand… hmm, dat is gek! Dan voel je opeens een stekende pijn in je kuit. Een klassieke zweepslag. Dat heb jij weer! Was je net goed bezig met je opbouw richting een leuke run, gebeurt dit! Hoe had je dit kunnen voorkomen en hoe voorkom je dat dit nog een keer gebeurt?

Soortgelijke verhalen komen wij als fysiotherapeuten dagelijks tegen in onze praktijk. Uit een onderzoek van TNO blijkt dat 90% van de 1,5 miljoen hardlopers in Nederland hardloopt om lichamelijk gezond te blijven. We zien hardlopen als een manier om fit te blijven en misschien ook nog die paar overtollige kilo’s kwijt te raken. Echter bijna 40% van de mensen loopt jaarlijks tegen een blessure aan waardoor ze vervolgens een tijd niet kunnen hardlopen. Blessures zijn niet alleen pijnlijk, het is ronduit balen om vervolgens ten gevolge van je goede voornemen een tijdje niet meer te kunnen sporten. Gelukkig is er goed nieuws, want een deel van deze blessures is te voorkomen door een goede voorbereiding.

 

Een goede voorbereiding op het hardlopen

Wanneer je gaat starten met hardlopen is het belangrijk is dat je jouw lichaam voorbereid op een toenemende belasting welke het niet gewend is. Ook voor je lichaam geldt, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Zorg dus dat je jouw lichaam klaarmaakt voor de inspanning die het gaat leveren. Bij de Geeresteingroep hebben we daarom een training ontwikkeld met daarin 8 oefeningen. Deze training bestaat uit stabiliteits- en coördinatie oefeningen gericht op hardlopen die je gewoon thuis in de woonkamer kan doen. Door het consequent uitvoeren van deze oefeningen verbeter je je kracht en coördinatie . Hierdoor krijg je stabiele gewrichten hetgeen ervoor zorgt dat potentiele blessures zo min mogelijk de kans krijgen. Want sterke spieren geven een sterke basis. De oefeningen die in de door ons ontwikkelde training staan dienen dagelijks te worden uitgevoerd gedurende een periode van 6 weken. Klik op onderstaande link voor de oefeningen;

Preventieve Oefeningen

 

Uiteraard is het uitvoeren van deze training geen garantie voor het voorkomen van blessures (helaas spelen ook andere factoren een rol) maar het helpt absoluut om je lichaam voor te bereiden op de intensiteit van het hardlopen. Voorkomen is immers beter dan genezen! 

 

Hou de rek er in! 

Een andere tip, ook direct voor je looptraining is het zinnig om je goed voor te bereiden. Al is het wetenschappelijk bewijs dat rekken blessurepreventief werkt niet sterk, het heeft zeker effecten, wat het zinnig maakt te doen. Door vooraf je spieren te rekken maak je jouw lichaam klaar voor de work-out

Zorg dat je voordat je gaat rekken al wat bent opgewarmd door 10 minuten rustig in te lopen. Volg daarna deze routine:


Ook na het hardlopen is het aan te raden om te rekken. Zo verminder je eventuele spierpijn de volgende dag. Zorg dus dat je niet te hard van stapel loopt. Met andere woorden, bouw je trainingen op. Ga niet 2 dagen achter elkaar hardlopen maar plan altijd een rustdag ertussen.

Kortom, wil je blessures voorkomen zorg dan voor een goede voorbereiding door aan de slag te gaan met onze training, zorg ervoor dat je voldoende rekt en strekt en bouw je trainingen langzaam op.

Heb je vragen over bovenstaande blog? Of wil je (weer) beginnen met hardlopen na een blessure maar weet je niet precies hoe? Wij helpen je graag op weg!

Zoek contact:

info@geeresteingroep.nl  of  033-2861983

Attachment