Deze blog is geschreven door Stephan Lutjenkossink, Fysiotherapeut en Manueel Therapeut. Hij beschrijft een begeleiding dag bij het Nederlands Heren Volleybalteam.

Een dag uit met het Nederlands Heren Volleybalteam..

Het is een donderdag in Belgrado. Om 07.00 gaat de wekker en je stapt je bed uit, je oriënteert je even en ziet dat er oranje kleding, een medische tas en bidons op de grond liggen. Je realiseert je dat gister een mooie dag was ook al ging je om 02.00 uur naar bed. We hebben die Serven toch maar mooi verslagen in een bloedstollende wedstrijd.

Dat gevoel van “wij” overheerste vanaf moment 1 dat we op Schiphol verzamelden om naar Belgrado te vliegen. Het viel me gelijk op; dit team is als een warm bad en ik werd gelijk goed in de groep opgenomen. Het is voor mij een invalklus, dit omdat mijn collega Arjen verhinderd is.

De bondscoach hangt als een helikopter boven het team om alle processen te controleren, te analyseren en waar nodig te sturen. Direct naast hem staat de assistent-bondscoach om handen en voeten te geven aan alle processen, daarnaast brengt hij ook zijn eigen visie in, gestoeld op jarenlange ervaring in de absolute wereldtop met als hoogtepunt Olympisch goud in Atlanta in 1996. Ook staat er 24 uur per dag een teammanager voor je klaar. Achter de schermen knoopt hij de eindjes aan elkaar. Een belangrijke rol is er voor de video-analist die de tactiek van de tegenstander analyseert en de bondscoach adviseert. Een geoliede machine waar ik nu ook deel van uit maak. Dit alles om de mannen waar het uiteindelijk om gaat een volledige focus naar hun sport te geven.

Zoals ik al zei stapte ik om 07.00 uur uit mijn bed, want ik wist dat om 07.30 de eerste “lange man” op mijn behandelbank zou komen liggen. Ik kan hem mooi nog even behandelen alvorens er om 08.15 ontbeten wordt. De staf van het Nederlands Volleybal Team is er 15 minuten eerder, dit om te laten zien dat we er vanaf moment 1 van de dag er mee bezig zijn. Ik ga naast de bondscoach zitten. Na wat ochtendlijke beleefdheden geef ik hem een korte update over gisteravond. Er was een jongen die bekend is met enkelklachten welke weer opspeelden tijdens de wedstrijd. Na mijn analyse en behandeling had hij geen beperkingen voor de ochtendtraining. Verder was er het gebruikelijke onderhoud van de mannen. Sommige jongens worden 2 keer per dag behandeld om hun lichaam zo optimaal mogelijke te laten functioneren gedurende de 2 inspanningsmomenten van de dag, dan wel een wedstrijd of een training.

Na het ontbijt is er ruimte om nog 1 speler te behandelen voordat de ochtendtraining begint om 10.00. Er wordt 90 minuten getraind met een milde intensiteit want er wordt vanavond wederom tegen Servië gespeeld. Er wordt momenten scherp getraind, maar er is af en toe ook ruimte voor een lolletje. Daar ik zelf niet uit de volleybalwereld kom ben ik gretig om mijn kennis te vergroten betreffende deze sport. Het blijft niet alleen bij theoretische kennis, ik moet zelf ook aan de bak. Na de training wordt mij verzocht om een bal te verdedigen die wordt afgevuurd met een ballenkanon met een snelheid boven 100 km/h. Na een korte uitleg mag ik gaan staan en trachten deze bal net onder de netband terug te spelen op de spelverdeler. Zo gezegd, zo gedaan. De bal komt loeihard op mijn onderarmen terecht waarna hij keurig onder de netband boven het hoofd van de spelverdeler terecht komt met meer geluk dan wijsheid. Ik loop gelijk van het veld onder luid gelach van de mannen aangezien dat blijkbaar moeilijk was. Ik lach zelf hard mee, ook al moet ik eigenlijk huilen van de pijn in mijn onderarmen.

Na de ochtendtraining volgt om 12.00 uur de videoanalyse. Hierin worden de sterke en zwakke punten van de tegenstander besproken en de tactiek voor de wedstrijd bepaald. Deze wordt niet gedicteerd maar gaat in overleg met de spelers. Na de video analyse wordt er geluncht en vanaf 14.00 uur gerust. In die rustperiode breekt voor mij een periode van behandeling aan. Via de groeps-whatsapp roep ik de jongens op voor behandeling, de volgorde is van te voren afgestemd. De ene wil voor het slapen behandeld worden en de ander er na. Tussen de behandelingen door ben ik bezig met de wedstrijdvoorbereiding, de medische tas moet worden ingericht, er moeten bidons met energiedrankjes worden geprepareerd en een isotone drank voor na de wedstrijd.

Om 17.00 uur volgt er een lichte maaltijd en om 17.30 uur vertrekken we naar de sporthal. Na een goede warming up, deels in groepsverband, deels individueel begint om 20.00 uur de wedstrijd. Weer en goede pot met een iets mindere uitslag. Er wordt nipt verloren. Wanneer we om 23.00 uur in hotel binnen komen wordt er eerst gedineerd. Hierna wordt om 23.30 een korte evaluatie gedaan en wordt er door 1 van de jongens een presentatie gegeven over zijn drijfveren. Het is inmiddels 00.15 en er moeten nog 2 jongens bekeken worden voor het slapen. Wanneer ik mijn wekker zet voor de volgende dag zie ik dat het 02.00 uur is. Het was een mooie dag!