Valpreventie en training

Valproblematiek onder ouderen is een groot probleem. Wist u dat elke 5 minuten er een 65plusser op de spoedeisende hulp beland na een val? Dan hebben we het alleen nog maar over de mensen die letsel overhouden aan de val. De gevolgen van een val kunnen enorm zijn, zo kan het invloed hebben op de zelfredzaamheid, de kwaliteit van leven en is het in sommige gevallen niet meer mogelijk om zelfstandig thuis te wonen.

Valpreventie of valtraining is daarom van essentieel belang als u al eens bent gevallen, een verhoogd risico heeft om te vallen of bang bent om te vallen. De therapeut zal kijken waar het probleem vandaan kan komen en kan u daarmee een training op maat geven. Deze training kan bestaan uit oefeningen om uw balans en spierkracht te verbeteren, kunnen valgevaarlijke situaties geoefend worden of u krijgt valtraining, waarbij u leert om zo veilig mogelijk te vallen.

Daarnaast kan de therapeut ook met u in gesprek gaan over valangst. Valangst kan een grote impact hebben op uw dagelijks leven. Mensen met valangst vertonen namelijk vaak vermijdingsgedrag en zijn steeds minder in beweging. Het gevolg daarvan is dat uw spieren verzwakken en uw balans achteruitgaat, waardoor het risico op een valincident toeneemt. Door valangst op een effectieve manier, in combinatie met training, aan te pakken komt u meer in bewegen en neemt het risico op een val af.

Department Doctors

Harmke van der Vinne – Haket

Harmke is in 2011 afgestudeerd als Oefentherapeut Mensendieck. Sinds 2013 werkt ze op de Schans, en is zo sinds 2017 werkzaam bij de Geeresteingroep. In 2018 is zij gestart aan de Master Geriatrie Fysiotherapie en hoopt in 2021 af te studeren tot Geriatri