De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

De therapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst hij/zij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Monique Lutjenkossink

Monique is in 1981 afgestudeerd aan de Academie voor Fysiotherapie “Thim van der Laan”. In 1982 is zij samen met Jan-Willem de fysiotherapie praktijk in Woudenberg gestart. Nadien heeft ze verschillende opleidingen gedaan, waaronder Haptonomie

Maaike Hazeleger

Maaike is sinds september 2010 werkzaam binnen de Geeresteingroep. Zij is een geboren en getogen Woudenbergse. Afgestudeerd in januari 2011 als fysiotherapeute aan de Hogeschool Utrecht en in november 2012 als Oedeemtherapeute bij de Berekuyl in Hierden.