Geriatrie fysio- en oefentherapie

Geriatrie fysio/oefentherapie is een specialisatie die zich richt op patiënten met een hogere leeftijd. Ons lijf is dag in, dag uit onderhevig aan slijtage. De gevolgen, zoals vermindering van mobiliteit of zelfstandigheid, hiervan worden merkbaar op latere leeftijd. Veel oudere mensen hebben last van één of meerdere aandoeningen en/of ziektes, zoals artrose, long- of hartproblemen, Parkinson, dementie of hebben een CVA doorgemaakt. De Geriatrie therapeuten behandelen ook jongere mensen die ten gevolge van deze aandoeningen of ziektes verschijnselen vertonen van ouderdom.

Onze Geriatrie therapeuten begrijpen hoe het ouder wordende lijf in elkaar steekt en zijn opgeleid om in te spelen op de complexe, vaak meervoudige, problematiek. Vaak wordt gezegd dat ouderdom met gebreken komt. Ondanks dat dit misschien waar is, kijken wij vooral naar de mogelijkheden die er nog zijn en die er nog te behalen zijn. Uiteindelijk werken we aan het grote doel om zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven en zo min mogelijk afhankelijk te zijn van anderen. De therapie bestaat veelal uit het oefenen van dagelijkse handelingen, oefentherapie om spieren te versterken of conditie te verbeteren, maar ook valpreventie of valtraining.

Geriatrie therapie gaat veel verder dan alleen het behandelen van uw klachten, aandoening(en) of ziekte(s). Wij vinden het ook belangrijk om uw omgeving in de behandeling te betrekken. Heeft u bijvoorbeeld een mantelzorger, dan kan het zijn dat deze door de zorg die hij of zij levert ook lichamelijke klachten ervaart. Ook hier hebben wij oog voor. Daarnaast kunnen wij de thuiszorg, partner, kinderen of andere betrokkenen informeren en adviseren over uw ziekte, uw behandeling, of hoe zij u kunnen helpen om het geleerde toe te passen in uw dagelijkse handelingen.

Department Doctors

Harmke van der Vinne – Haket

Harmke is in 2011 afgestudeerd als Oefentherapeut Mensendieck. Sinds 2013 werkt ze op de Schans, en is zo sinds 2017 werkzaam bij de Geeresteingroep. In 2018 is zij gestart aan de Master Geriatrie Fysiotherapie en hoopt in 2021 af te studeren tot Geriatri