Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die toegepast kan worden bij klachten in het lage rug-, buik- en bekkengebied, hierbij kunt u denken aan:

 • Verlies van urine of ontlasting
 • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
 • Vaak plassen
 • Moeizaam plassen of moeizame stoelgang
 • Obstipatie klachten
 • Pijnklachten tijdens plassen / ontlasting
 • Verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
 • Pijnklachten in de onderbuik, lage rug, bekken, lies en de bekkenbodem regio (geslachtsdelen en anus)
 • Begeleiding rondom operaties in de onderbuik (bijv. operaties bij urineverlies of verzakkingen)
 • Seksuele klachten zoals vaginisme, pijn bij het vrijen, geen orgasme kunnen krijgen, pijnlijk orgasme of erectie stoornissen
 • Bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap

Bovenstaande klachten kunnen samenhangen met het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Deze klachten kunnen op iedere leeftijd ontstaan en kunnen bij zowel mannen, vrouwen als kinderen voorkomen. De bekkenbodem is de groep spieren aan de onderzijde van het bekken, ze lopen van de voorzijde van het bekken (schaambeen) naar de achterzijde (stuitje). De bekkenbodemspieren zijn van de buitenkant niet direct zichtbaar. De bekkenbodemspieren ondersteunen de organen in het bekken (de blaas en de darmen, en bij vrouwen ook nog de baarmoeder). De bekkenbodem heeft een belangrijke functie tijdens het plassen, ontlasten en vrijen. Daarbij zorgt de bekkenbodem er ook voor dat we geen urine of ontlasting verliezen. Ook speelt de bekkenbodem een belangrijke rol in de stabiliteit van de lage rug en het bekken.

Hoe werkt de bekkenfysiotherapeut?

Allereerst worden uw klachten zorgvuldig in kaart gebracht door middel van een uitgebreid intakegesprek en lichamelijk onderzoek. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling zal bestaan uit het geven van informatie over de klachten, praktische adviezen en gerichte oefeningen. Hoe de bekkenfysiotherapeutische behandeling er precies uitziet is afhankelijk van de klacht. De behandeling wordt specifiek op uw klacht afgestemd.

Afspraak maken bij de bekkenfysiotherapeut:

U kunt zonder verwijzing van huisarts of specialist terecht bij de bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Indien er sprake is van urineverlies en u heeft een verwijzing van de huisarts worden er 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een afspraak met de bekkenfysiotherapeut kunt u terecht overdag en in de avonduren.

Rianne Blankers

Rianne is sinds 2014 werkzaam bij de Geeresteingroep als gespecialiseerd en geregistreerd bekkenfysiotherapeut. In 2013 is zij afgestudeerd aan de SOMT in Amersfoort op de Master opleiding Bekkenfysiotherapie. In Woudenberg geeft Rianne ook ZwangerFit en